Thursday, March 10, 2016

Помозимо угроженима од поплава у Србији, марта 2016.

Помозимо угроженима од поплава у Србији, марта 2016.




  Иду поплаве у Србији у наредним данима, а мени се враћају сцене које сам гледао и читао у време поплава пре две године и туга ме хвата за оне који ће страдати, а неки ће опет на исти начин страдати као пре две године.

  Све ми навире на ум дете кога отац спасава од поплаве а оно му виче да му или њој спаси омиљене играчке које вода носи или заборављеног кућног љубимца. Навире ми на очи слика родитеља који ужурбано износе децу из својих домова које гута поплава. Како да им помогнем? Живим у Београду где је најбоља одбрана од поплава и лично нисам угрожен од њих, идем на посао који волим, али брига за страдале и оне који ће страдати у наредним кишним данима ми изазива тугу. Једино што могу је да редовно идем на посао и што боље га радим како бих зарадио што више пара и имао да бар неки мали новац приложим за угрожене или да им купим основне потрепштине, као што сам то мало урадио и пре две године.

  Ко не иде на посао већ седи кући, ако је православни верник, или верник друге неке нормалне религије, или ако је хуманиста, саветујем га да се пријави у себи најближи или било који центар за добровољце спасиоце или волонтере. При том, наравно, треба да зна да чува себе и да спасавајући друге не угрози свој живот и здравље.

  Бог ће га сигурно наградити на овом или оном свету за сва добра дела.  Велика је част и понос бити спасиоц свога народа или својих комшија када им је најтеже.

  И нека будемо солидарни сада кад је тешко, не водимо сад расправе ко је крив, ко је учинио пропусте у одбрани од поплава, ко је могао више а није урадио оно што је био дужан, сад је то мало корисно потезати, сад треба мање говорити и писати а више чинити конкретна дела за спасавање људи, грађана наше земље Србије. После ових временских непогода, нек се расправља ко је крив за њих, то нек чине надлежни, то је њихов посао. Наше је, нас верника православних и других хуманих вера и идеологија, да помогнемо и помажемо ближњима и даљнима без обзира на све, са мање речи, јер нема времена за много речи, већ је сад време конкретних дела. Ако будемо солидарни, преживећемо све.

  Зато смо и лакше преживели чак три месеца бомбардовања 1999. године,  јер  смо сви били солидарни. Најгоре је кад почнемо да се свађамо, мрзимо или тучемо због политике, и не дај Боже, увлачимо земљу у грађанске немире. Ружно је и користити ове поплаве за добијање политичких поена сада пред изборе. Поплава носи све, не пита за коју си партију, које боје коже, које нације, вере, за који спортски клуб навијаш, коју музику слушаш, итд. Мука и невоља сада напада све нас, без разлике, и људе и животиње, и нашу имовину, и личну, и приватну, и заједничку, и државну имовину.

  Време је за слогу, грађани Србије, време је за солидарност и ударнички подвиг помагања ближњима и свима којима можемо. Ко је верник, зна да Бог све види, и да ће нас наградити за свако добро дело које учинимо, наградиће нас на овом или оном свету, а често и у оба света.

  Буди доброчинитељ. Буди поносан. Али буди скроман и не тражи награду од људи и да ти се захављују и хвале те и славе. Имаш плату од Бога, не тражи је од људи. И ти ћеш се осећати блажено, поносно и радосно у дубини душе, волећеш себе и бићеш задовољан собом и радостан, то је награда, то осећање, а њега не може нико да ти поклони осим тебе самог који ћеш га купити и заслужити својим добрим делима према другим људима. Слуге Божије и хуманисти, молите се Богу за спасење наших грађана и имовине и за прекид кише, молите ваше свештенике да и они читају молитве за прекид кише и избављење од климатских непогода и невоља, пратите из медија ситуацију око поплава, читајте и учите о првој помоћи повређенима и о цивилној заштити, ако можете јавите се надлежнима да видите где је ваше место у помоћи угроженима, да вас распореде, дају задатак, и помозите, осећаћете се поносно, задовољни самим собом, радосно и више ћете ценити и поштовати себе. А ко је угрожен нека помаже себи и свом дому и нека се не стиди да тражи помоћ од комшија и надлежних.

11. Март 2016.

Владимир Јанковић Влада (Vladimir Jankovic Vlada)


























No comments:

Post a Comment