Tuesday, June 18, 2019

Молитвено правило које препоручује монах Арсеније Јовановић

Молитвено правило
(личне јутарње 
и вечерње молитве)
које препоручује 
монах Арсеније Јовановић



YouTube канали оца Арсенија са видео снимцима његових предавања:

Нови канал:
Монах Арсеније - Манастир Рибница

Стари канал:
монах Арсеније Јовановић – Предавања
https://www.youtube.com/channel/UCWsuz3eULK0FZomwLdnPDRA/videos


 Например, једно од многобројних 
предавања монаха Арсенија, било је 
и у Вазнесењској цркви у Београду
код палате Београђанке
(Кликом на слике увећаћете их)

Монах Арсеније Јовановић 
и старешина ове Вазнесењске цркве 
свештеник Арсеније Арсенијевић


Речи познатог оца монаха Арсенија Јовановића који је био сабрат манастира Дечани, Црна Река и Острог, а сада је старешина мушког манастира Рибница, Светог Петра и Павла, близу Мионице код Ваљева у Србији, скинуо сам са аудио снимка од сат ипо његовог интервјуа, говора, на Радио Светигори 2014. године, постављеном од њега на YouTube 2018. на овом линку:

Mонах Арсеније 
- О православној психотерапији
Објављено је 08.06.2018.
Категорија

У овом снимку отац Арсеније је говорио, и то мудро говорио, о молитви уопште, о Исусовој молитви, тешкоћама и успесима са молитвом и друге корисне информације и мудре духовне савете, па би било добро да послушате цео тај  снимак.

Што се тиче молитвеног правила за почетнике и обичне вернике (лаике, мирјане, световњаке, световне људе, људе који живе у свету а не у манастиру) које отац Арсеније препоручује цитирам и парафразирам (препирчавам) његове речи.

И каже отац Арсеније овако. Постоје разноразна правила: Оптинско, Светог Серафима (вероватно Саровског), Светог аве Јустина Поповића, итд. Ја препоручујем ово које се показало да даје успеха код верника. Њему ништа не недостаје. А оно касније може да се мења. И треба да се иде у цркву на богослужења (заједничке молитве) а и да се молимо Богу код куће. Правило за почетнике је ово, почињемо од минимума.


Јутарње молитвено правило

Ујутру чим се пробудимо, пре доручка, пре било чега, пре кафе, не дај Боже цигарете ко пуши, лежећи на кревету прекрстимо се „У име Оца, и Сина и Светога Духа. Амин.“ и изговоримо Исусову молитву „Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног (или грешну)“.

Устајемо, одлазимо у купатило, обучемо се.

У нашем молитвеном кутку радимо пет пуних метанија (земних поклона, клањања; Велика метанија - потпуни поклон целим телом, када клекнемо на оба колена, ставимо обе руке на под, и челом додирнемо под, након чега устајемо. http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Метанија) пред иконама (које треба да буду на истоку, као што су ка истоку и олтари православних цркава и гробови, и са истока са неба очекујемо Други долазак Христов - допуна В.Ј.) или где се налазимо, свака метанија једна Исусова молитва и један крсни знак. Значи, падамо пред Господом у покајању, устајемо у нади и радости јер нема места очајању. Метанија може бити и више али не сме се претеривати. На Светој Гори у току 24 часа монаси раде 300 метанија. Ми почињемо са пет.

После тога читамо комплетне јутарње молитве из Православног молитвеника. Не оне скраћене него оне које трају 10-так или 15 минута.

Прочитамо две главе из Светога писма (Библије) Новога завета по реду. Нови завет је као две књиге, прва су четири Света Јеванђеља а други део су Дела Апостолска, Посланице и Откровење Јованово. Ко има више времена чита две главе из првог дела тј. Јеванђеља и две главе из другог дела. Кад се дође до краја књиге, враћамо се назад.

Окренемо једну бројаницу од 100 чворића Исусове молитве.

Има разних варијанти, да се читају Акатисти, да се окрећу бројанице Анђелу Чувару, па Крсној Слави..., али то је оптерећење, то је много. Ово јутарње правило траје између 30 и 40 минута, у зависности колико ко брзо чита. Саветујем да се у почетку тихо говори, полугласно, да људи чују себе. Уколико се осети умиљење и мир, може да се чита у себи. Чим почне узнемирење мисли, губитак пажње, опет човек може да чита на глас. Ово јутарње правило није ни мало ни превелико.


Вечерње молитвено правило

Опет почињемо са пет метанија.

Затим вечерње молитве.

Чита се једна Катизма из Псалтира (Псалми Давидови).

И затим 100 Исусових молитава на бројаницу са чворићима.

Ово вечерње молитвено правило је мало дуже од јутарњег јер су вечерње молитве из молитвеника мало дуже и једна катизма је мало дужа  (ваљда дужа од две главе из Светога писма). Јутарње молитвено правило чини нам да имамо благословен дан, а Вечерње молитвено правило чини да имамо благословену ноћ. Може се додати и неки Акатист, можете окренути бројаницу и Анђелу Чувару... али ово је нека блага обавеза коју треба обавити. Уколико неко има мање времена може да смањи, на једну главу, може да окрене 50 молитава, може пола Катизме, али је ово неки идеални пут који ја препоручујем, али сваки свештеник може другачије, има разноразних правила, али ово сам видео да је ово једно згодно правило да може једном данашњем Хришћанину много да помогне. Може и кратке молитве за ближње, можемо „Господе Исусе Христе, спаси и помилуј слугу/слушкињу (тог/ту, име ближњег или болесног)“, али не превише него препустимо молитве за друге духовницима, а ми молећи се само за себе уствари се молимо за цео свет.


Сајт манастира Рибница:
И-мејл адресе:

Недавно сам послао мејл на обе ове и-мејл адресе и одмах сам са обе добио овај одговор:

Trenutno ne postoje tehnički uslovi da manastir dobije internet konekciju, iz tih razloga monah Arsenije nije u mogućnosti da odgovori na vašu poruku.

Najbolje bi bilo da dođete lično u manastir, svoj dolazak možete najaviti ocu Arseniju SMS porukom na broj telefona 064 1340751 ili da se javite preko navedenog broja isključivo SMS porukom.

Адреса:
Старешина
Монах Арсеније Јовановић
Манастир Рибница
Село Паштрић
14242 Мионица
Србија



























Са снимка цитирао или парафразирао (препричао) речи оца Арсенија, грешни слуга Божији Владимир Јанковић.

Блог и група које водим од 2012.
„Православна србска заједница“
(верско братство и сестринство)
Погледајте и друге моје текстове
на овом блогу и упишите ваш мејл у мејлинг листу 
да примате обавештење кад се објави нови текст:
Придружите се и добродошли у истоимену групу на Фејсбуку:
и у групу на Вконтакте:

Молим Вас и да ми запратите видео канале и погледајте моје разне видео снимке: моје говорење на разне теме углавном са православног гледишта, моје музичке и хумористичке монтаже, мој плес, итд., на ова три канала:
Vladimir Jankovic Serbia
Vlada-J.-SerbiaEurope
Владимир Янкович

Контакти:

Фејсбук (Facebook):
Владимир Јанковић Влада (Vladimir Jankovic)

Твитер (Twitter):
Vladimir Jankovic
@VladimirJanSrb

Вконтакте (Vkontakte):
Владимир Янкович

Елицы (Elitsy):
Владимир Янкович

No comments:

Post a Comment