Saturday, March 2, 2019

Свето писмо и заблуде Протестаната и Јудео-Протестаната (Адвентиста - Суботара, Јеховиних сведока, итд.)


Свето писмо
и заблуде Протестаната
и Јудео-Протестаната
(Адвентиста - Суботара,
Јеховиних сведока, итд.)

Стари и Нови завет,
погрешна и правилна тумачења








Поштовани читаоци, ово је део мога недавног текста:

„Да ли је Земља округла или равна плоча? Свето писмо (Библија) и заблуде Протестаната“
Следбеници вере „равноземљаша“ где вам је фотографија или видео снимак наводне „Земљине плоче“ или њене ивице?

Пошто је овај део тога дужег текста јако важан, и односи се на ову другу тему, било ми је потребно да га извучем као засебан текст овде. Па изволите...


Свето писмо (Библија) Старога завета у Књизи Светог пророка Исаије каже: „Он (Господ Бог) седи над кругом земаљским...“ (дакле кругом а не плочом или диском како тврде неки, глава 40, стих 22). Књига о Јову каже: Он (Господ Бог) је Земљу обесио ни о чем...“ (дакле Земља лебди, глава 26, стих 7).

Постоји још места о томе у Библији о чему има текстова и на интернету. Али ови фанатици тврде да Библија каже да је Земља равна, али не наводе где се налази то место. Можда га и има, али ми Хришћани и Православни се држимо пре свега Новога завета а не Старога завета. Ако ћемо слепо да верујемо у Стари завет, онда кажем им, верујте онда и да треба да се празнује субота а не недеља, да мушкарци треба да се обрежу, да требате да једете само јела која су по Старом завету „чиста“ а не смете да једете „нечиста“, итд. Кажем им да је то онда религија Јудаизам а не Хришћанство.


Јер Господ Исус Христос и Његови Свети апостоли су испунили Стари завет и донели нова духовна правила надахнути Светим Божијим Духом, например на Апостолском Сабору у књизи Дела Апостолска Новога завета саборно су:

- одлучили да Хришћани не морају да се обрезују како беше завет Бога и људи у Старом завету, него да треба да се крсте новозаветним хришћанским крштењем водом и Светим Духом,

- затим сабрања и заједничке молитве (богослужења, литургије и причешће хлебом и вином) су вршили недељом (у први дан седмице, сведочи Нови завет) јер је у тај дан Христос васкрсао а нису суботом као Јудаисти у синагогама у целом Старом завету до данас,

- укинули старозаветну поделу на „чиста и нечиста“ јела и одлучили да Хришћани могу јести све (касније су установили ново правило о храни тј. о посту), итд.


И у самом Старом завету и у оквиру њега нека правила су се временом мењала што може сваки читалац Старога завета да примети. Например, рече Бог у Десет заповести датим Светом пророку Мојсију да се не праве никакви ликови ни кипови резани, а након тога му је заповедио да на ковчегу завета изгради кипове два Херувима (Божија Анђела) и на застави шатора од састанка (покретног храма) извезе Херувиме.








Исто, му Бог заповеди да начини бакарну змију на штапу на коју кад неко погледа излечи се од уједа змије.





Исто тако Бог у Десет Божијих заповести рече „Не убиј!“ али касније видимо да заповеда Јеврејима да у својим освајачким ратовима истребљују читаве друге народе па чак и убијају њихове жене и децу. Затим Свети пророк Илија, пророк Старога завета који даде заповест „Не убиј!“, је лично својим рукама поклао 450 паганских многобожачких валових жречева (свештеника) па да ли је он прекршио заповест „Не убиј!“?



И Господ на крају потврди Илијину ревност, побожност и веру и вазнесе га са телом на небо у рај.


А у Новом завету се на Христовом преображењу на гори Тавор јављају и старозаветни Свети пророк Мојсије (који је примио од Бога заповест „Не убиј!“ а водио Јевреје у освајачке ратове као и његов наследник Свети пророк Исус Навин) и старозаветни Свети пророк Илија, (који је убијао жречеве) што значи да Бог Света Тројица, Господ Исус Христос и Нови завет њих двојицу потврђује као истинске Божије пророке, а убијали су људе или подстицали на ратове и убијање. Шта би на ово рекли секташи „Јеховини сведоци“ који одбијају да служе војску са оружијем јер наводно Библија забрањује рат који је по њима грех чак и кад је одбрамбени а они се „куну“ у Библију и сваки дан је читају и проповедају? Како не виде Божије ратове Јевреја у тој истој Библији?


Исто тако Јеховини сведоци инсистирају на честом понављању Божијег имена Јехова односно правилно је рећи Јахве, а Бог рече у својој првој заповести „Не узимај (не говори) узалуд име Господа Бога свога“ и именом Јахве, Бога су код Јевреја у Старом завету називали само свештеници у ретким приликама, а не обични верници као што Јеховини сведоци сваки час помињу реч Јехова.



Проблем је кад неко слабо научи о вери, или је почетник, а хоће да учи друге, и сматра да може сам лако да тумачи Свето писмо, дела Светих отаца или црквене догмате (истине) и каноне (правила) вадећи их из контекста целине као што ради већина протестантских секташа и већина православних зилота.

Морате пуно тога прочитати на неку тему, нарочито тумачења одређене теме од стране Светих отаца и учених и мудрих људи, стручњака, професионалаца, па тек онда у миру смирено и разумно расуђивати, без мржње према онима који другачије верују и мисле, без свађе, вређања и псовки.









Владимир Јанковић Влада
(Vladimir Jankovic) на Фејсбуку
Vlada J. na YouTube

Март 2019. године после Христа

Хвала на читању!
Прочитајте и друге текстове на овом блогу и запратите га.
„Православна србска заједница“
(верско братство и сестринство)
Придружите се и добродошли у групу на Фејсбуку:
https://www.facebook.com/groups/pravoslavnasrbskazajednica
И у групу на Вконтакте:
https://vk.com/pravoslavna.serbska.obshina

Молим Вас и да ми запратите доње видео канале и погледајте моје разне видео снимке:  
- моје говорење на разне теме углавном са православног гледишта,
- моје музичке и хумористичке монтаже,
- моје ђускање, итд.,
на ова три канала:

Vladimir Jankovic Serbia

Vlada-J.-SerbiaEurope

Владимир Янкович

Контакти:

Фејсбук (Facebook):
Владимир Јанковић Влада (Vladimir Jankovic Vlada)
https://www.facebook.com/vladimir.jankovic.vlada

Твитер (Twitter):
Vladimir Jankovic
@VladimirJanSrb
https://twitter.com/VladimirJanSrb

Вконтакте (Vkontakte):
Владимир Янкович
https://vk.com/vladimir.jankovic

Елицы (Elitsy):
Владимир Янкович
https://elitsy.ru/profile/44166


Скајп (Skype): vladimir.jankovic.vlada





No comments:

Post a Comment