Saturday, March 2, 2019

Свети пророк Илија и Свети Илија Пустињак (+ ВИДЕО)


Свети пророк Илија
и Свети Илија Пустињак
(+ ВИДЕО)

Одломци из „Википедије 
слободне енциклопедије
и са сајта http://www.svetosavlje.org

Погледајте и овај мој видео о томе како је измишљени магијски лик Деда Мраз украо идентитет Светом Николи и Светом пророку Илији који се вазнео у коњским кочијама:

Novogodisnje zatiranje Hriscanstva! 2.deo
- Od Svetog Nikole do magijskog Deda Mraza...
- Vlada J.


Следе фотографије 
иконе Светог пророка Илије 
коју сам наследио од мојих деде и бабе










Свети пророк Илија
из Старога завета Светог писма (Библије)




Илија или Елаја (хебрејскиאליהו [Eliyahu]) је био израелски пророк из 9. века п. н. е. Помиње се у ТалмудуБиблији и Курану.

Младост је провео у дубоком размишљању и молитви, често сам у пустињи.

„Пророк Илија ишао је по Ханану у пратњи свог ученика Јелисија. Кад стигоше у Јерихон, на очи педесет других пророка, удари плаштом по Јордану и вода се раздвоји на две стране. Кад пређоше на другу обалу, подиже се грдан вихор, огњена кола са огњеним коњима раставише их и у вихору однесоше Илију на небо“. Свети Илија, према томе, није умро већ је жив отишао на небо.















Пророци нису имали ничег заједничког са врачима. Они нису живели од прорицања будућности и врачања. То су били мудраци, народни учитељи, како би данас рекли — друштвени и политички радници. Они су стварали и проповедали више религиозне концепције засноване на личној моралној одговорности човека пред Богом. Пророци су истицали етичке вредности религије, у којој нису важни ритуал и церемонија, а чија суштина је у томе да људи буду у души праведни и богобојни. Својим радом пророци су утрли пут настанку хришћанства.

На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како држи нож у руци као знак да је њиме поклано 450 лажних Валових зреца на брду Камил или како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.












Свети Илија је у Србији био слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. Међутим након пропасти краљевине Југославије и доласка комуниста на власт слава је престала да се поштује. 


Године 1992. свети Илија поново постаје слава ваздухопловаца[1] (РТС: Данас је Свети Илија (02.08.2011.)



















На овом линку је исти текст као горњи, само је на латиници.
  

Последњи део из Житија Светог Илије 
по Светом Јустину Поповићу
...

...Ишти од мене шта хоћеш да ти учиним, докле се нисам узео од тебе. - Јелисеј одговори: Молим да дух што је у теби, буде двоструко више у мени. - Илија рече: Заискао си тешку ствар; али ако ме видиш кад се узмем од тебе, биће ти тако; ако ли не видиш, неће бити.

И кад иђаху даље разговарајући се, гле, изненада се појавише огњена кола и огњени коњи и раставише их, при чему Илија би у вихору узет на небо. А Јелисеј гледајући то викаше: Оче, оче! кола Израиљева и коњица његова! (Овим речима он као да говораше: Ти си, оче, био сва сила Израиљева; својом молитвом и ревношћу ти си више помагао Израиљском царству него велико мноштво ратних кола и наоружаних коњаника). - И Јелисеј више не виде Илију; онда дохвати своје хаљине и раздра их од туге. Утом паде крај њега плашт бачен одозго Илијом; он га узе, стаде на брегу Јордана, удари плаштом по води и, разделивши њиме воду као Илија, пређе по суву, и постаде наследник благодати која деловаше у његовом учитељу.










Свети пророк Божји Илија, огњеним колима узет на небо са телом, жив је све до сада у телу, чуван Богом у рајским насељима. Њега видеше три света апостола (Петар, Јован и Јаков брат Господњи, примедба В.Ј.) у време преображења Господња на Тавору;...



...и опет ће га видети обични смртни људи пред други долазак Господњи на земљу. И он који је избегао смрт од мача Језавељина, пострадаће тада од мача Антихристова

(Откривење Јованово, глава 11, стихови 3-12, односно Откр. 11, 3-12:
3. И даћу двојици свједока мојих и прорицаће *хиљаду и двјеста и шездесет дана, обучени у вреће. [*Отк 12, 6.]
4. Ови су *двије маслине и два свијећњака што стоје пред Господаром земље. 
[*Зах 4, 11-14.]
5. И ако им ко учини неправду, *огањ излази из уста њихових и прождире непријатеље њихове; и ко им буде хтио учинити неправду, он мора тако погинути. 
[*2 цар 1, 10.]
6. Ови имају власт да затворе небо, да не падне дажд на земљу у дане њихова пророковања; и имају власт над водама да их претварају у крв, и да ударе земљу сваком муком кад год буду хтјели.
7. И када сврше свједочење своје, *звијер што излази из бездана учиниће рат с њима, и † побиједиће их, и убиће их. 
[*Отк 13, 1; † Отк 13, 7.]
8. И тјелеса њихова оставиће на тргу великога града, који се духовно зове Содом и Египат, гдје и Господ њихов би распет.
9. И људи из народа и родова и језика и племена гледаће тјелеса њихова три и по дана, и неће допустити да се тијела њихова положе у гроб.
10. И становници земље радоваће се због њих и веселиће се и дарове ће слати једни другима, јер ова два пророка мучише становнике земље.
11. А послије три и по дана уђе у њих дух живота од Бога, и стадоше на ноге своје, и страх велики обузе оне који их гледаху.
12. И чуше силан глас са неба који им говори: Узиђите овамо! И узиђоше на небо на облаку, и видјеше их непријатељи њихови.
).

И после тога он ће се не само као пророк него и као мученик удостојити у лику светих веће части и славе, него сада, од праведног наградодавца Бога, Једнога у Три Лица, Оца и Сина и Светога Духа, коме част и слава сада и увек и кроза све векове. Амин.[16 Живот светог пророка Илије изложен је према подацима из Светога Писма: 3 Цар. главе: 17, 18, 19, 21; 4 Цар. главе: 1, 2. 3.]





Свети Илија Пустињак

Илија Пустињак је хришћански светитељ. Рано се замонашио, и провео седамдесет пет година у потпуној самоћи у пустињи близу Антиноје Тиваидске у горњем Египту.


Посетиоци који су долазили код њега када је већ био старац су га затицали како седи испод камене настрешице, у којој се због мрака једва могао примети. Од старости се је цео тресао, јер је имао преко сто десет година. Други пустињаци су причали за Илију да нико не памти када се он настанио на гори.

У старости је јео по три мала парчета хлеба ујутру и увече, и по три слане маслинке, док је у младости само једанпут недељно узимао храну. Онима који су долазили да им да савет он је говорио:

„Не предајте себе под власт Сатани. Постоје три пројаве ђаволске силе, које се изазивају грехопадима инока: прва - заборавност, друга - леност, трећа - похота. Када на инока напада заборавност, рађа се леност, од лености долази похота, а од похоте човек пада. Ако је пак инок опрезан и има страх Божји, у њега нема ни лености, ни рђаве жеље. Зато је Сатана и немоћан против таквог монаха; нема силе да таквог човека ували у грех; и такав се човек спасава благодаћу Божјом.”

Преминуо је мирно у дубокој старости.



Литература
Житија светих - 8. јануар; Архимандрит Јустин Поповић (књига на интернету)



СПОМЕН ПРЕПОДОБНОГ ОЦА НАШЕГ
ИЛИЈЕ ПУСТИЊАКА

Преподобни Илија од ране младости ступи у монаштво, и проведе седамдесет пет година у потпуној самоћи у удаљеној суровој пустињи близу Антиноје Тиваидске[12 Тиваидска област - називала се тако по главном граду горњег Египта: Тиви. У близини града Антиноја находило се не мало отшелничких келија и киновија.]. Немогуће је исказати речима велике подвиге, којима се он одавао на врху дивље пустињске горе, одакле ни једанпут не сиђе у насељена места. А ка том врху пробијала се кроз оштро стење уска стазица, по којој се једва могло ступати ногом.

Ревносни посетиоци затицали су старца где седи под каменом настрешицом пештере, у којој се због мрака једва могао назрети пустињак. Од старости он се сав тресао, јер му је било преко сто десет година. Други оци пустињаци говораху о препо добном Илији да нико не памти када се он настанио на гори.

Под старост он је јео само по три мала парчета хлеба изјутра, а толико и увече, и по три слане маслинке. У младости пак он је само једанпут недељно узимао храну. Оне који су му ради поуке долазили, он је овако поучавао: "He предајте себе под власт Сатани. Постоје три пројаве ђаволске силе, које се изазивају грехопадима инока: прва - заборавност, друга - леност, трећа - похота. Када на инока напада заборавност, рађа се леност, од лености долази похота, а од похоте човек пада. Ако је пак инок опрезан и има страх Божји, у њега нема ни лености, ни рђаве жеље. Зато је Сатана и немоћан против таквог монаха; нема силе да таквог човека ували у грех; и такав се човек спасава благодаћу Божјом".

Показујући пример истинског монашког живота, преподобни Илија у дубокој старости отиде ка Господу.

Приредио:
Владимир Јанковић Влада
(Vladimir Jankovic) на Фејсбуку
Vlada J. na YouTube

Март 2019. године после Христа

Хвала на читању!
Прочитајте и друге текстове на овом блогу и запратите га.
„Православна србска заједница“
(верско братство и сестринство)
Придружите се и добродошли у групу на Фејсбуку:
https://www.facebook.com/groups/pravoslavnasrbskazajednica
И у групу на Вконтакте:
https://vk.com/pravoslavna.serbska.obshina

Молим Вас и да ми запратите и доње видео канале и погледајте моје разне видео снимке:  
- моје говорење на разне теме углавном са православног гледишта,
- моје музичке и хумористичке монтаже,
- моје ђускање, итд.,
на ова три канала:

Vladimir Jankovic Serbia

Vlada-J.-SerbiaEurope

Владимир Янкович

Контакти:

Фејсбук (Facebook):
Владимир Јанковић Влада (Vladimir Jankovic Vlada)
https://www.facebook.com/vladimir.jankovic.vlada

Твитер (Twitter):
Vladimir Jankovic
@VladimirJanSrb
https://twitter.com/VladimirJanSrb

Вконтакте (Vkontakte):
Владимир Янкович
https://vk.com/vladimir.jankovic

Елицы (Elitsy):
Владимир Янкович
https://elitsy.ru/profile/44166


Скајп (Skype): vladimir.jankovic.vlada






1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete