Monday, March 23, 2020

Православне молитве и савети против епидемије корона вируса (+ВИДЕО)

Православне молитве 
и савети против епидемије 
корона вируса (+ВИДЕО)

Велики Требник у преводу Светог 
аве Јустина Ћелијског Поповића, издат 1958.
(Све слике у тексту се увећају кликом на њих)

Ми, православни Срби из Србије, дивећи се и угледајући се на, у историји ретко виђено, чудесно и чудотворно васкрсење наше Српске Православне Цркве и браће и сестара нашег верног србског народа у Црној Гори, желили смо исто васкрсење наше вере и у нама Србима у Србији. И Господ Бог наш убрзо услиши наше молитве и даде нам прилику за то, јер допусти нам корона вирус да ојачамо веру, а због примораности да углавном боравимо у својим кућама и становима ето и прилике да учврстимо и наше породичне везе, љубав према ближњима и оживимо породицу и дом које Православна Црква назива „Домаћом Црквом“ а родољубље и социологија „основном ћелијом народа, друштва и државе“. Потражимо срећу у несрећи. Преокренимо зло у добро, штету у корист, уз Божију помоћ.


Молитве против епидемије

Читају се у црквама и манастирима
а и сваки човек их може читати код куће
и где може, сам, са породицом и укућанима.

+++

1


Молбена јектенија у време помора
из књиге Велики Требник



Да Господ не помене безакоња и саблазни нас грешних и недостојних слугу Својих, него да милостиво очисти грехе наше, и да одврати гнев свој с правом кренут на нас, Господу се помолимо.

Да нас јарошћу не покара и гневном не казни, него да се опомене да смо тело, дух што ходи и ишчезава, и да милостиво поштеди од смрти душе наше, и да се у гневу опомене милости, Господу се помолимо.

Да не ступи у парбу са слугама Својим, и да се не загледа у безакоња наша, него да их очисти, и да буде милостив, и да поштеди људе који су сагрешили, Господу се помолимо.



Сагрешисмо и безакоња чинисмо, и ради тога постиже нас праведни гнев Твој, Господе Боже наш, и сенка смрти опколи нас, и приближисмо се вратима пакла, но у патњи својој умилно вапијемо к Теби Богу нашем: поштеди, поштеди људе твоје, и не уништи их сасвим, смирено Ти се молимо, услиши и помилуј.

Опомени се, Господе, да смо тело, дух што ходи и ишчезава, и милостиво одврати гнев Свој с правом кренут на нас, којим нас као мачем у невреме посећујеш, заустави патњу и уклони болест која нас изненада сатире, јер Те мртви неће славити, ни они што силазе у ад, него Те ми живи славимо, и у болу срца уздишући молимо Ти се, услиши и помилуј.

Више од свих сагрешисмо Ти и безакоња починисмо, Господе, и мада покајање не стекосмо, место покајања прими намеру нашу, и покажи се милостив: од смртоносне болести и љутих патњи ослободи као Свемоћан слуге Твоје, болно јецајући, молимо Ти се, брзо услиши и помилуј.

+++

2


Молитва против епидемије 
коју је саставио Његовo Блаженство
 Патријарх румунски г. Данило

Господе, Боже наш, који си богат милосрђем и мудрим промислом управљаш нашим животом, услиши нашу молитву, прими наше покајање за наше грехе, заустави нову заразну болест, као што си једном престао да кажњаваш народ у време цара Давида.

Ти који си лекар душа и тела наших, подари опоравак болеснима, подижући их хитро са одра патње како би могли да прослављају Тебе, нашег милостивог Спаситеља, а заштити здраве од било које болести.

Благослови, Господе, ојачај и заштити својом благодаћу све оне који се човекољубљем и жртвовањем старају о болеснима у њиховим домовима или у болницама.

Уклони све болести и патње међу људима и научи нас да ценимо живот и здравље као Твоје дарове.

Дај нам, Боже, свој мир и испуни наша срца чврстом вером у Твоју заштиту, надом у Твоју подршку и љубављу према Теби и према ближњему.

Јер си Ти Бог који милује и спасава нас, и Теби славу узносимо: Оцу и Сину и Духу Светоме, сада и увек и у векове векова.
Амин! Боже дај!

+++

3

Прозба против епидемије

Још се молимо Оцу нашем небеском, Лекару душа и тела наших, Који је послао Јединороднога Сина Свога, Господа нашега Исуса Христа, Који сваку болест исцељује и од смрти избавља, да покаже и на нама милост Своју преизобилну, да заустави опаку заразу, здраве да сачува у здрављу, оболеле да исцели, оне који их лече и оне који и оболелима и здравима помажу да благослови и укрепи, а свима нама да опрости грехе и дометне нам вере, наде и љубави. Услиши нас, Господе, и милостиво помилуј!

+++

4

Молитва против епидемије

Господе Боже наш, Ти си богат милосрђем и премудрим Промислом Својим управљаш животoм нашим; Ти Сâм, Човекољупче, услиши молитве наше, прими покајање наше за грехе, смилуј се на нас као што си се смиловао на Народ Свој у дане цара Давида и заустави ширење заразе новојављеном опаком болешћу. Лекару душа и тела наших, подари исцељење и опоравак оболелима, а здраве сачувај од ове и сваке друге болести, да бисмо сви једним устима и једним срцем хвалили, славили и благосиљали пречасно и величанствено име Твоје. Благослови, Господе Свеблаги, и благодаћу Својом заштити и укрепи слуге и слушкиње Твоје које сe са љубављу самопрегорно старају за исцељење и опоравак браће своје и сестара својих у болницама или у домовима њиховим. Уклони болести и патње међу људима и научи нас да ценимо живот и здравље као дарове љубави Твоје. У свакој тузи и невољи нашој Ти нам буди утеха, нада, ослонац, укрепљење и исцељење. Даруј нам, Господе Боже наш, мир Свој и испуни срца наша чврстом вером у Тебе, надом у доброту и заштиту Твоју и љубављу према Теби. Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу Својом и молитвама Пресвете Богородице, светих анђела Твојих и свих светих који Ти од памтивека угодише.

Јер си Ти добри и човекољубиви Бог наш, Бог Који нас милује и спасава, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.
Амин.

Нека Господ по Свом изобилном милосрђу подари што скорије избављење од искушења и исцељење и утеху свима људима!
Амин! Боже дај!


Молитве изнад сам преузео из ових извора

1. 


Молбена јектенија у време помора - Велики Требник, 1958. која се чита на великој јектенији и на сугубој јектенији. Цео Велики Требник можете скинути у пдф-у (88 MB) на овом линку: https://www.scribd.com/document/363575902/Veliki-Trebnik-Sveti-Justin#download. „Покара“ значи изгрди, „парба“ је суђење а „ад“ је пакао.


2.

















Ову молитву налаже Епископ тимочки Иларион да се придода након отпуста сваког богослужења: „Архипастирско обраћање Епископа тимочког Илариона“ 16. Март 2020. 
http://eparhija-timocka.org/o-b-a-v-e-s-t-e-nj-e-2


Митрополит Амфилохије над ћивотом 
са моштима Светог Василија Острошког 
у манастиру Горњи Острог. Лево на 
икони је Господ Исус Христос


Исту ову молитву против епидемије коју је саставио Његовo Блаженство Патријарх румунски г. Данило налаже Његово Високопреосвештентво Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије да се чита прије отпуста сваког богослужења (Божанствена литургија, вечерња, јутрења) у тексту: „Молитвом и звоњењем звона против епидемије 19. Март 2020.
http://spc.rs/sr/molitvom_zvonjenjem_zvona_protiv_epidemije


3.


Ову прозбу налаже Епископ бачки Иринеј да се у току сваког богослужења дода у сугубој јектенији: „САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ20. МАРТА 2020.
https://eparhijabacka.info/saopstenje-eparhije-backe/15/30/20/03/2020  


4. 

Ову молитву такође налаже Епископ бачки Иринеј да се у току сваког богослужења чита после заамвоне молитве: „САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ20. МАРТА 2020.
https://eparhijabacka.info/saopstenje-eparhije-backe/15/30/20/03/2020  



Господ Исус Христос причешћује своје ученике
 Свете Апостоле хлебом и вином, својом крвљу 
и телом, на првој Литургији, последњој, Тајној
 Вечери пред своје страдање.

Лекови Христове Православне Цркве против свих душевних и телесних болести су: молитва, хришћанске врлине, добра дела, помагање ближњима и свима, исповест, Свето Причешће и друге Свете Тајне Цркве, света водица, освештано уље, тамјан, звоњава црквених звона, молитва над моштима Светитеља, ходочашћа на Света места и у манастире... О томе и још много чему говорим у овом ВИДЕУ:


Pravoslavlje, Crkva i korona
virus sa molitvama i savetima
protiv epidemije















Освећење Часних Дарова, хлеба и вина, 
и њихово невидљиво, чудесно, чудотворно,
 натприродно и људима несхватљиво, претварање
у тело и крв Господњу на Светој Литургији


Следе слике Свете Литургије коју служи 
отац Димитрије игуман чувеног манастира 
Тумане код Голупца у Србији















Свети Путир са Светим Причешћем,
хлебом и вином претвореним у тело и крв
 Господњу, које је огањ који сагорева, 
сажиже и убија свако зло и нечистоћу













Свештеници у Грузији освећују 
и светом водицом кропе улице 
ради сузбијања корона вируса


  У Италији, тешко страдајућој од корона вируса, 
градоначелник Венеције се моли Богу у католичкој
 цркви пред православном иконом



























Савети за
заштиту од епидемије
корона вируса

„Ко се чува и Бог га чува“, каже србска мудрост, и „Прегаоцу и Бог даје махове“, тј. ономе који се труди,  подвизава и бори, и Сам Бог даје снагу и помаже му. Ево још неких савета у борби против Корона вируса.








Ако морате напоље због посла, куповине хране, 
у апотеку по лекове или због нечег другог, носите
 маску, купљену у апотеци или ручно направљену
 од платна или крпе, преко уста и носа, 
а нарочито када сте близу људи и у затвореним
 просторијама, као и гумене рукавице


 Често и темељно перите руке сапуном или ако 
сте напољу са средством од преко 70% алкохола, антибактериолошким марамицама или слично. 
По доласку кући обућу дезинфикујте средством 
са хлором, а одећу окачите на жицу за веш 
у дворишту или на тераси да се проветри два сата 


















Ако имате симптоме корона вируса, друге 
врсте вируса или грипа, не идите сами у болницу 
него позовите телефоном најближи центар 
за информације о корона вирусу. Строго се
 придржавајте ако вам се одреди карантин 
и не клоните духом, не губите наду и веру 
јер се већина заражених излечи







(Слике, а самим тим и слова, 
се увећају кликом на њих)



























Прочитајте и овај мој ранији кратак текст:

Исхрана и савети
за јачање имунитета,
против вируса, грипа
и осталих болести
https://pravoslavnasrbskazajednica.blogspot.com/2020/03/ishrana-protiv-virusa-gripa-i-bolesti.html


И овај видео:

Jacajmo imunitet i molimo 
se Bogu za pobedu Trampa, 
kraj epidemije, mir i napredak


Приредио
Владимир Јанковић
24. март 2020. године после Христа


Православна србска заједница
(Верско братство и сестринство, основано 2012.)

Погледајте и друге моје текстове на овом 
блогу на разне теме са гледишта Православља 
и запратите га:

Позивам вас у истоимену Фејсбук групу:

И истоимену групу на Вконтакте:


Погледајте и моје разне видео снимке 
на ова три канала и молим да ми их запратите: 
моје говорење на разне теме са гледишта 
православља, моје музичке и хумористичке 
монтаже, мој плес, итд.:

Vladimir Jankovic Serbia
Vlada-J.-SerbiaEurope
Владимир Янкович


Контакти:

Фејсбук (Facebook):
Владимир Јанковић Влада (Vladimir Jankovic)

Твитер (Twitter):
Vladimir Jankovic
@VladimirJanSrb

Вконтакте (Vkontakte):
Владимир Янкович

Елицы (Elitsy): 
Владимир Янкович



No comments:

Post a Comment