Sunday, January 19, 2020

Главни православни епископ у САД се бори за Српску Православну Цркву и Србе у Црној Гори али без српства

Главни православни 
епископ у САД се бори за 
Српску Православну Цркву 
и Србе у Црној Гори 
али без српства

Архиепископ Елпидофор и предеседник 
САД Доналд Трамп у Белој кући 2019. 
(Слике се увећају кликом на њих.)

Главни православни епископ у Сједињеним америчким државама (САД) посредно саветује Српску Православну Цркву и Србе у Црној Гори да се одрекну србства.


Архиепископ Елпидофор 
и предеседник САД Доналд Трамп

Бог се јави, браћо и сестре православни Срби, ма где живите! Срећан празник Богојављење! 

Јуче је у многим медијима објављено да је утицајни амерички православни архиепископ васељенске патријаршије Елпидофор, иначе председник Сабора канонских православних епископа у Сједињеним Америчким Државама, писао државном секретару САД Мајклу Помпеу, наводно ради одбране наше Српске Православне Цркве у Црној Гори, и у њему не употребивши ни једну једину реч са придевом „српски“ и тако он посредно саветује Српску Цркву у Црној Гори да прихвати предлог Мила Ђукановића и одрекне се свега српског да јој његов режим неби отео имовину, цркве и манастире, а Митрополија црногрско-приморска Српске Православне Цркве је то писмо објавила на свом сајту без икакве замерке, примедбе, коментара, објашњења или појашњења.

Такође и у свом наслову тог текста и сама Митрополија је избегла да употреби реч „српска“ написавши само „православни хришћани“ а то могу бити и припадници Мирашеве секте „Црногорске Православне Цркве“ јер и они себе сматрају православним хришћанима. Спрема ли се то некакав „компромис“ Митрополије и осталих епископија Српске Православне Цркве у Црној Гори са режимом Мила Ђукановића или правилније рећи попуштање антисрбском режиму на штету србске Цркве и Срба у Црној Гори?

Није ли онда правилно недавно изјавио председник Србије Александар Вучић да Митрополија црногорско-приморска полако све више избегава да користи реч „Српска“, што је почело пре неколико година, а председник Србије није теолог (богослов) да то сам први запази и својевољно изјави, већ је вероватно поучен многобројним разговорима и добром сарадњом са патријархом српским Иринејем и владикама наше Цркве.

Преносим цело то писмо са сајта Митрополије уз моје коментаре у заградама и закључак који се сам намеће на крају.

  

Амерички Архиепископ
Елпидофор писао Мајклу Помпеу:
У Црној Гори се крше људска
и вјерска права православних
хришћана

Архиепископ Елпидофор


































Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор, написао је писмо америчком државном секретару Мајклу Помпеу у којем га упозорава на најгрубље кршење људских и вјерских права православних хришћана у Црној Гори, а поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вјероисповијести. Ради се о једном од најутицајнијих епископа, не само у САД, већ у цијелом свијету.

 Државни секретар САД Мајкл Помпео
















Превод текста писма доносимо у цјелости:

Сабор канонских православних епископа 
у Сједињеним Америчким Државама

Michaelu R. Pompeu
Državnome sekretaru
U.S. Department of State
2201 C Street, NW
Washington D.C. 20520

Драги господине државни секретару,

Као предсједник Сабора канонских православних епископа у Сједињеним Америчким Државама (Сајт: http://www.assemblyofbishops.org – В.Ј.), имам посебну част препоручити Вашој пажњи посебну забринутост православних хришћана наше земље, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање вјерских слобода након недавног усвајања “Закона о слободи вјерописповијести и статусу вјерских заједница” од стране црногорског парламента.



Сабор канонских православних епископа 
у Сједињеним Америчким Државама (Сајт: http://www.assemblyofbishops.org) 






Чини се да имплементација овога закона подразумијева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених прије 1918, а којима недостаје формална документација о посједовању. Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гори су директно погођена овим мјерама које пријете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном насљеђу. (Он рачуна 800 година од аутокефалности Српске Православне Цркве и Светога Саве у 12. веку, а и пре тога је постојала наша Црква, још од Светих Ћирила и Методија у 9. веку и пре њих – В.Ј.) Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у вријеме док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње. (Приметно је да све време помиње „Православну Цркву“ без иједне речи „Српска“ нити помиње србски народ – В.Ј.)

Позивам Вас, стога, да заштитите православне хришћане у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и вјерских права, те Вас у потпуности подржавам у вашем водству међународних дипломатских приступа у постизању правичних рјешења, како у овој ситуацији, тако и у другим ситуацијама које укључују вјерске слободе широм свијета. Молим се за мир у Црној Гори, вјерске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону. Молим се такође за Вашу породицу и за Сједињене Америчке Државе.

Са поштовањем Ваш

+ Архиепископ Елпидофор амерички

Предсједник Сабора канонских 
православних епископа у Сједињеним Америчким Државама

Извор: Преокрет


(Линк текста:
https://preokret.info/index.php/2020/01/18/americki-arhiepiskop-elpidofor-pisao-michaelu-pompeu-u-crnoj-gori-se-krse-ljudska-i-vjerska-prava-pravoslavnih/ Неуобичајено је да Српска Православна Црква вест из Православног света не преноси са другог званичног црквеног православног сајта већ га преноси са нецрквеног сајта који је цео писан несрбским латиничним писмом без србске ћириличне верзије. Овај текст су објавиле и новине „Вечерње Новости“, сајт „Правда“ и многи други - В.Ј.)
















Архиепископ Елпидофор и епископ Григорије
диселдорфски и њемачки Српске Православне
 ЦрквеДо 2018. је био је епископ захумско-

Архиепископ Елпидофор и архимандрит 
Методије игуман србског манастира Хиландара 
на Светој Гори

















Архиепископ Елпидофор са омладином 2019. 


Закључак који се сам намеће

Значи овом епископу Елпидофору је важно да држава Црна Гора не отима цркве и манастире Српској Православној Цркви (СПЦ) а већ јој је, као што би Мило Ђукановић хтео, и сам овај епископ укинуо сваки придев „Српска“, укинуо јој србство, нити је поменуо иједном речи Србе или србски народ, сложио се са Милом, који то и жели, и недавно је то предлагао нашој Цркви у Црној Гори да се одрекне србства и отцепи од СПЦ и онда јој неће одузимати цркве и манастире, па изгледа да се овај епископ већ сложио са тим Миловим предлогом, и већ прејудицира и овим писмом посредно саветује и врши притисак на нашу Цркву у Црној Гори да прихвати Милов предлог, одрекне се свега србског и отцепи од Српске Православне Цркве. 

Лукаво, дипломатски, али ваљда наша Црква у Црној Гори неће насести или подлећи његовом притиску. Стога уместо да похвалимо ово писмо овог епископа треба наша Црква, било у Црној Гори, било у Србији, да реагује, огради се и критикује ово писмо у смислу који наводим. Међутим, на сајту Митрополије црногорско-приморске стоји овај текст писма без коментара и примедбе што је у њему избегнуто да се употреби реч „Српска“, „србски народ“ или „Срби“. 

И није Помпео, као високи државник светске и обавештајне силе, толико неинформисан да не зна да се у Црној Гори ради о отимању имовине, не некој неодређеној "Православној Цркви", него управо Српској Православној Цркви и да тамо протестују у литијама управо њени верници, не неки неодређени "православни хришћани", него управо Срби и мањи део оних Срба који себе сматрају припадницима нове нације "Црногорци" али су верни припадници Српске Православне Цркве.

Помпео то све добро зна, али изгледа је епископ Елпидофор ово писмо уствари посредно упутио Српској Православној Цркви у Црној Гори ради вршења притиска на њу да пристане на Милов предлог да се одрекне србства и свега србског. Тако да ово писмо није на корист наше србске Цркве и србског народа него уствари "медвеђа услуга" за наивне Србе, на нашу штету, и не заслужује наше похвале него негативне критике, јер му је суштина поруке антисрбска, антиправославна и антицрквена.


Хвала на читању
и очекујем ваше коментаре...

Владимир Јанковић
Богојављeње, 19. јануар 2020
године после Христа

Погледајте и друге моје текстове на разне теме
са гледишта Православља на овом блогу:

Позивам вас у истоимену Фејсбук групу:
“Православна србска заједница“
(верско братство и сестринство)

и истоимену групу на Вконтакте:
које сам основао 2012. године и водим их до сад.


Погледајте и моје разне видео снимке
на доња три канала и молим да ми их
 запратитемоје говорење на разне теме 
са гледишта православљамоје музичке 
и хумористичке монтаже, мој плес, итд.:

Vladimir Jankovic Serbia
Vlada-J.-SerbiaEurope
Владимир Янкович
















Контакти:

Фејсбук (Facebook): 
Владимир Јанковић Влада (Vladimir Jankovic)

Твитер (Twitter): 
Vladimir Jankovic
@VladimirJanSrb

Вконтакте (Vkontakte):
Владимир Янкович

Елицы (Elitsy): 
Владимир Янкович


No comments:

Post a Comment