Saturday, January 11, 2020

Божићна порука митрополита Амфилохија 2019/20. са коментарима: "У сред зиме кад му време није"

Божићна порука
митрополита Амфилохија
2019/20. са коментарима:
"У сред зиме кад му време није"

Почетак буне против зулумћара Мила
и његових дахија. Православни србски
устанак и хришћанска духовна "револуција".
Достојна одбрана Српске Православне Цркве
и њеног народа у Црној Гори.

























Жабљак, Дурмитор "У сред зиме кад му 
време није" како каже србска епска народна 
песма "Почетак буне против дахија", против
 турских зулумћара. Зулумћар је мучитељ,
 насилник, угњетавач, разбојник, тиранин,
 диктатор. Литије, крсни ход, молитвене
 шетње широм Црне Горе, васколиког србства 
и света за одбрану Српске Православне Цркве 
у Црној Гори. Слике се увећају 
кликом на њих.

(Високопреосвећени митрополите и преосвећене владике у Црној Гори, часни оци, драга браћо и сестре православни Срби, и драги читаоци, опростите мени грешном, што коментаришем ову Поруку митрополита, али тиме желим да је у себи боље оживим, проживим, доживим, мислим о њој, размишљам, промишљам, расуђујем и подстакнем и друге православне Србе и остале људе да је прочитају, разумеју, схвате и примене у свом животу. Моји коментари (примедбе, фусноте, појашњења) су у заградама, сви на крају потписани са В.Ј.)


Божићна порука 
Митрополита Амфилохија 
2019/2020. љета Господњег

јан 5, 2020 АктуелностиДогађаји


Митрополит црногорско-приморски Амфилохије



Мир Божији, Христос се роди!

Благословена Нова година доброте Господње!
(Каже се „доброте јер смо живи, дочекасмо је живи добротом нашег Господа Бога – В.Ј.)

Поздрављајући се, браћо, овим чудесним поздравом, исто је као да кажемо: човјек се роди! („Човек“ треба великим почетним словом кад се односи на Богочовека Исуса Христа – В.Ј.) Прави и истински, вјечни човјек се роди! Рођењем Христа Богочовјека, човјек од смртнога бића постаје бесмртно биће, богочовјечанско биће. Тјелесно рођење од мајке представља рођење за смрт. Христово рођење од Богомајке призива свако срце мајке да постане срце Богомајке (римокатолици поштују, сликају и моле се „Срцу Маријином (Госпином, Богородичином)“ и „Срцу Исусовом“, што само по себи није лоше ни неправославно, колико ми је познато – В.Ј.), по пјеснику, како би свако новорођенче рођењем ”водом и Светим Духом” – тајном крштења, задобило дар богочовјечности, квасац бесмртности и вјечног људског достојанства. То је оно што дарује Црква Божија као Тијело Христово, призивајући свако људско биће, сав људски род у вјечну и непролазну заједницу Оца и Сина и Духа Светога, Бога љубави. Јер, земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека.

Епископски савет Српске 
Православне Цркве у Црној Гори



Мило Ђукановић и Анте Павелић 
поглавник усташке нацистичке Независне 
државе Хрватске (НДХ) у Другом светском рату.
 Различити људи а исте методе 
геноцида над Србима.


Као свједочанство своје богочовјечанске љубави, Исус Христос, савршени Бог и савршени Човјек (овде је правилно написано са великим почетним словом – В.Ј.), оставио нам је тајну Светог Причешћа тијелом и крвљу, распетог и васкрслог тијела свог. Има ли веће и савршеније љубави од те и такве саможртвене Христове љубави, којом нас Богочовјек храни и призива?! Милиони људи из свих земаљских народа и покољења постали су и постају чланови те Заједнице и причасници те и такве Богочовјечанске љубави широм свијета. Само Господ знаде колико је било за вјечни живот и љубав опредјељених душа и на овим нашим просторима, од великог цара Константина, па и прије њега, од кад је овдје одјекнула Божанска ријеч и блага Христова вијест. Опипљиви свједоци овог Божијег народа, Цркве Божије од прадревних времена, јесу древне крстионице, древни храмови, обнављани и подизани до најновијих времена, па и бројне њихове рушевине. (Могуће да митрополит сматра по неким историчарима да смо ми Срби староседеоци Балкана одувек и да нисмо десељени у 6. веку после Христа како учи данашња званична историја – В.Ј.)























Саборни храм Христовог Васкрсења, 
Подгорица. После молитве у цркви је
 молитвена шетња, крсни ход, литија.








Све је то подизао крштени народ Божији, у славу Божију, за своје и своје дјеце спасење и преображење, просвећење вјечном свјетлошћу Божијом. Својатање светиња од било које власти или властодржаца, нарочито оних обезбожених, секуларизованих, једно је од безумља и безакоња наших дана. Наследници богоубица и братоубица, за које не постоје ни Бог ни душа ни вјечно људско достојанство, који се клањају златном земаљском телету и празном богатству, обоготворују културу без култа (=богослужења) који је рађа. Жељели би, посебно у нашој Црној Гори, да својим нељудским законима, подвргну свете храмове своме властољубљу и частољубљу, отимајући их од Цркве Божије која их је изњедрила и која их рађа. Нарочито храмове из времена крштене Црне Горе краља Николе, одричући се свега онога суштинског што је красило тадашњу Црну Гору: њене вјере православне, Крста часнога, њеног хришћанског морала, вјерности вјечном људском достојанству. Ови модерни идолопоклоници и идолослужитељи кличу својој држави да је вјечна, лишавајући је притом и уништавајући у њој све оно што је чинило и чини истински вјечном. (Ово је изванредно написано и речено, права одбрана Православља и србског народа, како само наши црквени оци умеју кад хоће, ово су достојне, вредне и охрабрујуће речи православног србског митрополита – В.Ј.)

Беране. Литије, молитвени крсни 
ход или шетње широм Црне Горе.

Беране


























Пљевља

Жабљак, Дурмитор
























 Свештеник Драго Пешикан и полицајац.
Очи у очи. Суочавање. Дај Боже, не сукоб, 
него сусрет и мирољубив суживот, саживот 
и сарадња. Христос посреди нас! Јесте и биће!

Зато сваког разумног човјека радује овдашња молитвена и црквена пробуђеност, која је најдивнији украс и најчудеснији божићни бадњак и храм данашње Црне Горе. Пробудила се у народу вјера и вјерност Божијој истини и правди, вјера и вјерност Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, Преподобног Стефана Пиперског и Светог Петра Другог. Утамничен у пагански маузолеј, Ловћенски Тајновидац (Његош – В.Ј.) се, са распетог и оскрнављеног Ловћена, радује свом духовно пробуђеном народу, с једне стране, а с друге стране, понавља своју потресну јадиковку: ”Црни дане, а црна судбино! / О кукавно српство угашено, Зла надживјех твоја сваколика, А с најгорим хоћу да се борим!”. У нади, међутим, да ће бити изведен из тамнице и враћен у своју обновљену задужбину посвећену Светом Петру Првом (црквица капела на Ловћену и њена реплика у Бару – В.Ј.), он се тим, такође, припрема да поново запјева радосну божићну пјесму на Ловћену: ”Славио сам Божић у Витлејем, / Славио га у Атонску Гору, / Славио га у Свето Кијево, / Ал је ова слава одвојила / Са простотом и са веселошћу…”

Београд уз Српску Православну 
Цркву и народ у Црној Гори










За Христом! На Христовом путу, 
подвижничком, ратничком и мученичком
следећи речи Господа нашег Исуса Христа 
"Узми Крст свој и хајде за Мном"

Православни србски витез крстоносац крсташ 
21. века у црквеној одежди чтеца са црвеном беретком специјалних јединица Војске Србије



Благодарећи патријарсима Цариградском и Јерусалимском, Антиохијском и Московском, Митрополиту украјинском Онуфрију (поглавар Украјинске православне цркве Московске Патријаршије (укр. Українська православна церкварус. Украинская православная церковь)[1] јесте самоуправна црква с правима широке аутономије под јурисдикцијом Руске православне цркве. Постоји још и Православна црква Украјине као прокламована аутокефална црква – Википедија) и Митрополиту Илариону Руске Заграничне Цркве (која је у литургиско-молитвеном општењу и једниству са Руском Православном Црквом Московске Патријаршије. Википедија каже: Иларион митрополит је источноамерички и њујоршки и шести првојерарх Руске православне заграничне цркве... РПЗЦ јесте самоуправна црква под јурисдикцијом Руске православне цркве од 17. маја 2007. године... Дана 17. маја 2007, у Храму Христа Спаситеља у Москви потписан је Акт о канонском јединству Московске патријаршије и Руске православне заграничне цркве. На свечаном уједињењу Руске православне цркве и Руске православне заграничне цркве учествовао је и Владимир Путин, председник Руске Федерације и други представници државне власти. РПЗЦ припада и Свети Јован Шангајски (18961966).) и свим представницима васељенске Православне Цркве и свима људима добре воље, на божићним молитвама и подршци распетој Цркви и народу Црне Горе, и ми пјевамо ову божићну пјесму Ловћенског Тајновидца и Пророка, као и ону анђелско-пастирску из Витлејема: ”Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља.”















Крушевац уз Српску Православну Цркву 
и народ у Црној Гори. Манастир Лазарева Раваница, задужбина Светог кнеза Лазара 
Србског Косовског, и подршка широм Србије.






































Косово и Метохија уз Српску 
Православну Цркву и народ у Црној Гори.
Манастир Грачаница и широм КиМ.




















Република Српска уз Српску 
Православну Цркву и народ у Црној Гори.
Озрен и широм Републике Српске.
















Срби у Паризу и широм света уз Српску 
Православну Цркву и народ у Црној Гори.






Све вас и све људе на земљи поздрављамо поздравом свеспасоносне истине и вјечног богочовјечанског људског достојанства:

Ваистину се Христос роди!

(Благословени да сте Високопреосвећени митрополите и нек вама, нашем свештенству и верном народу у Црној Гори Господ подари мудрости и снаге да се одбраните и ојачате!  - В.Ј.)

Хвала на читању
и очекујем ваше комантаре...

Погледајте и ове моје повезане текстове:

Божићна посланица
Српске Православне Цркве
2019./20. са коментарима:
За одбрану хришћанскога
брака и породице
https://pravoslavnasrbskazajednica.blogspot.com/2020/01/bozicna-poslanica-spc-201920-sa.html


Божићна посланица
2019/20. владике Артемија
и хороепископа Епархије рашко-
призренске  У  Е Г З И Л У
са коментарима

Божићна посланица
владика Акакија и Нектарија
Српске Истински Православне  Цркве
(СИПЦ) 2019/20. са коментарима


Погледајте и ове
видео снимке где говорим:

Bozicne poslanice
i poruke mit.Amfilohija,
vladike Artemija, zilot.vladike
Akakija i katolika 2019/20.
Bozicna poslanica
Srpske Pravoslavne Crkve
i poruka katolickog hrvatskog
kardinala 2019/20.

Владимир Јанковић
11. јануар 2020. године после Христа

Православна србска заједница
(верско братство и сестринство)

Погледајте и друге моје текстове на разне
теме са гледишта Православља на овом блогу:

Позивам вас у истоимену Фејсбук групу:

и групу на Вконтакте:
које сам основао 2012. године и водим их до сад.



Погледајте и моје разне видео снимке 
на доња три канала и молим да ми их запратите
моје говорење на разне теме са православног
 гледишта, религија, идеологије, политика,
 србство, економија, зарађивање, љубав,
 уметност..., моје музичке и хумористичке 
монтаже, мој плес, итд.:
Vladimir Jankovic Serbia
Vlada-J.-SerbiaEurope
Владимир Янкович



Моји контакти:

Фејсбук (Facebook): 
Владимир Јанковић Влада (Vladimir Jankovic)

Твитер (Twitter): 
Vladimir Jankovic
@VladimirJanSrb

Вконтакте (Vkontakte):
Владимир Янкович

Елицы (Elitsy): 
Владимир Янкович



No comments:

Post a Comment